[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.4.1″]

Forbudspolitikkens falliterklæring

Forbudspolitik er og bliver en uintelligent og håbløs kamp uden vindere. Pga. forældet narkotika lovgivning er titusindvis af danske Cannabis brugere idag reelt kriminaliserede – ikke på grund af hensynsløs adfærd – men på grund af et forbrug der burde være et privat anliggende. Disse brugere er i stor udstrækning afhængige af at lokale myndigheder ‘ser gennem fingre’ med deres forbrug – og lovgivningen omkring besiddelse er totalt uklar og ulogisk og bifalder f.eks. reelt ikke til at man ikke må dyrke planter til eget forbrug.

Farligt eller ej…

Cannabis Sativa er en gammel lægeplante

Cannabis Sativa er en gammel lægeplante

Der er dokumenterbart mindre belæg for at ulovliggøre Cannabis end der er grund til at ulovliggøre alkohol, koffein, sukker og andre lovlige substanser. Tværtom er der hjemmel og dokumentation der påviser at Cannabis planten har en lang række af egenskaber der på en lang række områder er til stor hjælp for bl.a. mennesker med kritiske sygdomme. Derudover har hampeplanten (den ikke THC- holdige art ruderalis) en række uforlignelige egenskaber  som faktuelt gør den lige så velegnet til produktion af papir som træer – blot uden destruktiv invirkning på klodens miljømæssige tilstand. Derudover er plantens egenskaber i forhold til bl.a. produktion af (ekstremt hårdfør) tekstil og planteolie uden sidestykke.

Senere tiltag har jf. retsmedicin.dk delvist legaliseret Medicinsk Cannabis til eget forbrug. Det er et hårdt tiltrængt skridt fremad og indvarsler en politisk erkendelse af plantens reelle medicinske egenskaber. Det ændrer bare ikke på at vores politikere én gang for alle bør indse, at det fra samfundsmæssigt hold er helt igennem uholdbart  at spilde uanede ressourcer på bekæmpelse af menneskers selvvalgte præferencer.

Vejen frem

Der er en anden vej – og den indebærer at skabe en realistisk grøn vision som inkluderer Cannabis-plantens utallige anvendelsesmuligheder såvel sundhedsmæssigt som industrielt. Majoriteten af danske politikere bør tage ansvar idag og acceptere realiteterne så man kan gøre Cannabis til et plus for det danske samfund frem for et minus. Idag kaster den danske stat fortsat millioner i grams på bekæmpelse – mens man ved forsat kriminalisering direkte brødføder rockermiljøer der sidder tungt på distribution og salg fuldstændig som Al Capone sad på alkohol distributionen under spritusforbudet i 30ernes USA hvor bandekriminalitet eksploderede. Den sociale revolution stopper ikke med det Arabiske forår – der er millioner over hele verden der nægter at affinde sig med konsekvent berøvelse af personlig frihed.

Kontrolleret legalisering vil bane vej for at penge for salg og distribution først og fremmest kommer samfundet til gode – såvel staten gennem afgifter som iværksætteren igennem vækst. En positiv effekt ville være et radikalt indhug i vækstbetingelser for de betændte kriminelle miljøer.

Potentialet for den grønne revolution

Så hvorfor er der ikke politisk og erhvervsmæssig fokus på mulighederne for at skabe en grøn industri omkring planten? Staten kunne i samarbejde med store og små danske virksomheder skabe en milliardindustri. Tænk på alt fra lukningstruede gartnerier  til coffeeshops og kreative miljøer. Danmark skal overleve på kreativitet – og der er heldigvis nu engang også en slet skjult sammenhæng mellem de kreative frie miljøer og cannabis, så hvorfor ikke fremme den sammenhæng. Se f.eks. Christiania og lyt lidt til Lucas Graham. Frem for blindt at forbyde dyrkning og brug af planten burde staten forske og investere i Cannabis- plantens egenskaber, så Danmark kunne blive en foregangsland for en sand grøn fornuftsbetinget grøn revolution. Der er er påvist en positiv sammenhæng mellem det aktive cannabis stof CBD og bekæmpelse af kræftceller – hvorfor lade den viden og de muligheder gå tabt?

Det er den indlysende grønne vision som de danske politiske partier burde være voksne nok til at kunne tilsidesætte partipolitik ordkløveri for at finde sammen omkring at sikre en bæredygtig udvikling omkring planten frem for imod den. Der findes

Vancouver rally for legalisering af Cannabis

Vancouver rally for legalisering af Cannabis – i Canada er Cannabis lovgivningen blevet væsentlig mindre restriktiv gennem de senere år…

næppe et bedre billede på politisk storhedsvanvid end de regeringsmagter der efterhånden i årtier (forgæves) har spildt enorme ressourcer på at forsøge at forbyde en plantes eksistens mens kriminelle miljøer blot har fået et ekstra lukrativt produkt i bagagen.

Politisk vilje og visioner… eller varm luft?

Svaret må ganske enkelt være uvidenhed og fordomme – kombineret med manglende politisk mod. At forbudpolitikken alligevel har slået fejl er jo tydeligt i forhold til hvor let det er at skaffe ‘stoffer’ alle forbud til trods. Det fungerer bare ikke – sandsynligvis fordi det går stik imod individets trang og ret til at bestemme over eget liv og levned. Christiansborg var i 2011 vidne til noget der minder om et generationsskifte – men har generationen det nødvendige mod til at træffe svære men nødvendige valg omkring forbudspolitik eller vil man rette ind efter indoktrinerede overbevisninger uden samfundsgavnlig effekt?

Som Peter Ege (socialoverlæge i København) skrev i Politiken tilbage i 2007:

Hvad vi ikke ved, bliver ved med at skade os, og det er udtryk for en enorm politisk arrogance, at regeringen bliver ved med at skærpe kontrolpolitikken og hælder flere ressourcer i den, uden at man har nogen som helst viden om effekten, og uden at man gør sig nogen bestræbelser på at indhente denne viden. Kontrolpolitikken er aldrig til diskussion, fordi den betragtes som ubetinget positiv. Men det er der næsten intet i denne verden, der er.

Der har gennem 2011 og starten af 2012 været optøning at spore jf. den føromtalte lovliggørelse af Cannabis til eget medicinsk forbrug samt indvarslede lokalpolitiske tiltag f.eks. med pilotordninger om legalisering af Cannabis i København. Der har længe været tendenser fra politisk hold fra partier som Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance til at tage opgøret – men hvornår sker der noget… og hvorfor skal pilotordninger med legaliseret Cannabis begrænses til hovedstaden? Og hvorfor kan landbrugspartiet Venstre ikke se nytteværdien af at dyrke en så multifacetteret og hårdfør plante?

Med en ny socialbevidst regering der indvarslede forandringsvillighed, så det store åbne spørgsmål dog, hvornår der for alvor tager politisk ansvar for udviklingen. Hvis ikke man agerer i overensstemmelse med virkeligheden, så er der ikke kun misbrugeren der står tilbage som taber – men såvel det danske og internationale samfund med masser af kriminaliserede brugere.

Er du bruger eller ej – træd ud af skyggen og giv din mening til kende.

MP er digital designer og en del af redaktionen bag Cannabisfakta.dk.. Han mener lovgivningen omkring Cannabis er stærkt diskriminerende og den udprægede forbuds-norm der præger det danske samfund som helhed er uholdbar.

Før forbudet var Cannabis en velrenommeret lægeplante. Du kan bl.a. læse mere hvordan Cannabis blev forbudt her på sitet under menupunktet Historie.

Kilder:

https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=137169
http://www.information.dk/185000
http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE268544/forbud-mod-eller-legalisering-af-hash/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]