Der er mange myter om Cannabis, og hvordan det kan eller må indtages. En af de klassiske er, at man lader cannabis indgå i maden. Men hvordan gør man og hvad skal man være opmærksom på?

Hash / Cannabis i madenVi forsøger at give svar i denne artikel.

Til at starte med skal vi gøre opmærksom på, at det desværre endnu ikke er legalt at indtage Cannabis i Danmark. Vi mener dog behovet for oplysning vejer tungere end politisk korrekthed, og eftersom der er masser af sundhedsmæssige grunde til at indtage Cannabis på andre måder end at ryge det, har vi her sammenfattet en artikel om hvordan man teoretisk set kan indtage Cannabis i ens favoritretter.

Inden du indtager Cannabis, vær da opmærksom på de nye og langt strammere regler i forhold til indtagelse af Cannabis hvis du planlægger at køre bil.

Hvordan virker Cannabis i maden?

Ligesom med alt andet handler det om at bruge sin sunde fornuft. Hash er forarbejdet cannabis, men det hash der købes på det sorte marked er ofte af svingende kvalitet. Du ved ikke hvad det er blandet op med – og endnu sjældnere hvad plantemateriale der ligger til grund for det.

Man kan også benytte uforarbejdet plantemateriale, hvilket i reglen er at foretrække – især hvis du ved om der er tale om almindelig dansk pot eller en bestemt type skunk. Af samme grund anbefaler vi at man inden man starter sætter sig ind i hvad man har med og gøre, og ikke mindst hvor stærkt det er.

Når man indtager Cannabis oralt er der nogle tommelfinger regler, som er gode at have i mente, bl.a.:

  • Det tager væsentlig længere for de virksomme stoffer i Cannabis at blive optaget i blodbanen når du spiser det
  • Effekten vil være snigende, det vil virke stærkere og oplevelsen vil vare længere

Der handler derfor mest af alt om at planlægge en smule forud og være tålmodig, hvis du ønsker at spise Cannabis.

Muligheder i forhold til at indtage Cannabis

Der er ikke nogle regler for hvordan du kan eller skal indtage Cannabis. Der er dog forskellige måder at forberede din Cannabis på, bl.a. afhængigt af om du benytter hash eller planten i sin tørrede form.

Hvis man ønsker at blive skæv af at indtage Cannabis er det delmængden af det psykoaktive stof THC i planten der er afgørende. Ønsker du nærmere kropslig afslapning bør du skele kraftigt til indholdet af CBD i planten. Med mindre du er kemikar kan du ikke måle dette, og mængeden vil variere voldsom alt efter planten. Som tommelfingerregel – jo højøere mængde THC des højere bliver man – men vær opmærksom på at man nyere skunk hybrider er forædlet for at have et meget højt indhold af TDC. Det lyder tillokkende, men vær varsom og prøv dig gradvis frem hvis du har med en stærkere planteart at gøre. %- delen af THC og CBD variere svinger fra plateart til planteart, eller blot i forhold til om du har med gode blomstertopskud at gøre eller om du har fået ‘rester’. Der er også andre forhold der er vigtige, f.eks. hvilken opvækst planten har haft, hvordan den er blevet gødet, hvor meget sol den har fået og hvornår den er blevet høstet mv., så som regel er de værdier du kan se plante blot vejledende.

Det første du vil ønske at gøre er at frigøre / opløse de virksomme stoffer i Cannabis. Det der er vigtigt at vide i den forbindelse er, at du ikke kan opløse THC/CBD i vand – man skal benytte fedtstof eller alkohol hvis det er den vej du vil gå.

Ja, ja – men, hvordan laver jeg så mad med Cannabis?

Vi vil ikke gå i detaljer omkring, hvordan du laver bestemte potkager, guldkakao eller lignende. Derimod  skildrer vi her de bærende trin, for Cannabis i madenhvordan du kan tilføje Cannabis til dine egne yndlingsretter. Så er det op til dig selv at vurdere om du vil bruge cannabissmør eller cannabisolie til din retter.

Du kan tilføje Cannabis i alt fra småkager, kager, desserter og kødretter til drikkelse som f.eks. milkshake, kakoe eller drikkeyogurt. Det er faktisk kun fantasien og dine smagsløg der sætter grænser. Cannabis har dog en karakteristisk smag, så derfor kan det være en god ide at finde nogle retter der smagsmæssigt enten går godt i spænd med smagen, eller du kan overveje at krydre din ret på en måde så smagen ikke skinner så meget igennem.

Anbefalet dosering

Det er desværre vanskeligt at rådgive om dosering. Generelt er det en god ide at være forsigtig, da det kan virke ubehageligt at blive for skæv.

Du bør først og fremmest vide hvad du har med at gøre. Kender du den konkrete plante du benytter? Kender du dens smag – eller endu vigtigere dens styrke og effekt? Hvis ikke er det bedst at være en smule systematisk og starte forsigtigt – virker det ikke optimalt kan du øge lidt i næste dosering. Men husk at det tager meget længere tid før effekten sætter ind når du spiser noget frem for når du ryger eller damper Cannabis.

En god tommelfingerregel fra Hallocinogen.dk lyder således:

“Til rygning doseres det meste hash, pot og skunk mellem 0,2 g til 1 g. Oralt i form af kage, guldkakao, m.m. kræves en væsentlig mindre dosis. Ofte er 0,3 g til 0,5 g mere end rigeligt, og kan give en lang virkningstid. Det er vigtigt at lade 2-3 timer passere efter oral indtagelse inden man redoserer, da man ellers kan få voldsomme virkninger.”

Kilde: http://www.hallucinogen.dk/rusmidler/cannabis/cannabis.asp

Hvis du f.eks. laver potkager, småkager eller lignende, lav f.eks. 2-3 versioner med variabel styrke, og start forsigtigt når du begynder at spise. Det er vigtigt at du har tid og ro til at lave det og prøve dig lidt frem og at du ikke spise alt for meget på en gang.

Vejledende vil det måske give mening at sige 0.1 gram per ‘kage’ per person – for nogle vil det måske være mere end rigeligt – for andre vil det måske være en smule eller alt for lidt. Det kommer an på førnævnte faktorer – hvem du og dem du skal spise det sammen med er, hvor erfaren du er og hvad du anvender.

Tips & Gode råd

  • Sørg for at være helt færdig med at lave smør og olie inden du begynder at spise. Varmt fedtstof er sjældent en god kombi med at være høj.
  • Sørg for at cannabisolien/smør fordeles jævnt i retten – dvs at smør / olie er grundigt omrørt i retten inden tilberedning.
  • Vær tålmodig – der vil gå 60-180 minutter før effekten melder sig og den kan være graduelt stigende. Lad være med at spise mere i mellemtiden – snak sammen, hør noget musik, se noget fjernesyn spil et spil eller lav noget kreativt – eller hvad du nu end foretrækker. Du vil forstyde at have indtaget ekstra,  hvis du har indtaget rigeligt til at starte med.

Fremgangsmåde: Sådan laver du cannabissmør eller cannabisolie

Cannabis smør eller olie er et smart koncept i og med at du kan opbevare smør på køl til senere brug, hvis du ikke bruger det hele på en gang. Her gennemgår vi i 3 enkle trin hvordan du laver det:

TRIN 1: Forbered Cannabis Hvis du har med tørret grøn cannabis plante at gøre (f.eks. pot eller skunk), så sørg for at kværne din cannabis (med en grinder), eller choppe det fint op med en kniv og et skærebræt. Grinderen er en form for kværn og at foretrække, da du får dit cannabis pulver finthakket uden tab. Sørg dog for at benytte en grinder af ordenlig kvalitet, f.eks. i stål og med seperate kamre til hhv. pulver og ‘ryst’ (dvs fine krystaller). Det er penge godt givet ud. Det vigtigste er at du ender med meget, meget fint pulver – jo finere des bedre. Hvis du benytter hash skal du choppe det meget fint.

TRIN 2: På med gryde og fedtstof Tag en mindre gryde – helst med non-stick / teflon belægning. Smelt ved middel varme noget smør i ønsket dose, eller brug madolie egnet til opvarmning efter eget valg, f.eks. olivenolie – og lun det i din gryde/pande. Du kan også forsøge dit med klarificeret smør (Glee) som kan fås i asiatiske supermarkeder. Det skulle være rigtig godt til formålet da det er helt rent – men vær dog op på at det kan blive afsindig varmt af samme grund.

TRIN 3: Opløs cannabis i fedtstof Tag dit cannbis pulver på panden i fedtstoffet, så det opløses i fedtstoffet. Tricket her er ikke at bruge for høj varme for hvis du svitser dit pulver bliver det på bekostning af de virksomme stoffer i planten. Vær tålmodig, så du ikke brænder noget på, og forvent at slutresultatet kan virke en smule grumset. Du kan vælge at filtrere dit smør / fedtstof mod slut for at få rester fra, men det er op til dine smagsløg og hvordan du ønsker slutresultatet.

marijuana i maden

Den alternative metode er som sagt at bruge dit Cannabis pulver som det er efter du har kværnet / hakket det – og så tilsætte det direkte som en krydderurt til dejen, men fedstof metoden er i reglen at foretrække, da de virksomme stoffer generelt har en tendens til at brive trukket bedre ud af plantematerialet på den måde, fordi fedstof er nemmere at fordele i de fleste opskrifter.

Nu er dit cannabis smør / olie klar til anvendelse, og du kan tilsætte det til din ret i den dosering du ønsker.

Husk det sociale

Det kan være hyggeligt at lave mad – især når man har tid og lyst. Hvis man mødes og lave mad sammen og går lid op i det kan man hurtigt få en god aften ud af det – og så er det sekundært hvor skæv man bliver. Men følger du fremgangsmåden ovenfor er der gode muligheder for at du ikke går helt galt i byen i dit eget køkken.

Hvis du selv har erfaringer og gode råd, så del endelig nedenfor.